Cum sa disciplinam copilul ?

 

 

 

   0-2 ani

  3-5 ani

   6-8 ani

   9-12 ani

   13 ani sau mai mult

   Un cuvant despre bataie

   Intampinati dificultati ? Contactati-ne !

 

 

 

0-2 ani

 

        Tinand cont de faptul ca toti copiii mici sunt in mod natural curiosi, cel mai bun mod de disciplinare a lor este eliminarea tentatiilor. Mediul trebuie sa fie sigur: ascundeti (plasati-le acolo unde nu le poate descoperi sau vedea) sau tineti sub cheie bijuteriile, telecomenzile, medicamentele, substantele toxice, etc. Cand copilul se intinde sau se indreapta catre un obiect periculos, spuneti calm "nu" si redirectionati-l daca e nevoie chiar prin luarea lui din acel loc sau prin captarea atentiei sale cu alta activitate .
        Time Out-ul (forma de disciplinare care consta in scoaterea copilului din situatie pentru o perioada de timp) poate fi o modalitate de disciplinare eficienta daca simpla redirectionare a atentiei nu functioneaza. Unui copil care a muscat, lovit, sau a aruncat mancarea trebuie sa ise spuna de ce e inacceptabil acel comportament si dus intr-o arie desemnata Time Out-ului pentru un minut sau doua, pentru a se calma. (Time Out-urile mai lungi nu sunt efective pentru copiii mici) .
        Nu bateti copilul. Copiii mici nu sunt capabili sa faca legatura intre comportamentul lor si pedeapsa fizica. Vor simti doar durerea loviturii.
        Nu uitati ca copiii invata privindu-va pe dumneavoastra. Asigurati-va ca comportamentul dvs. e un model bun. Veti avea un si mai mare impact asupra copilului daca va vede punandu-va deoparte lucrurile proprii decat daca doar ii spuneti sa isi ridice jucariile in timp ce dvs. va lasati lucrurile imprastiate prin bucatarie .

 

 

 

3-5 ani

 

        Pe masura ce copilul creste si poate intelege legatura dintre actiunile sale si consecinte, incepeti sa stabiliti reguli ale casei si ale familiei. E important sa explicati copiilor ce anume asteptati de la ei inainte de a-i pedepsi pentru un anumit comportament. De exemplu, prima data cand copilul dvs. de 3 ani isi foloseste creioanele pentru desenarea peretilor camerelor, discutati de ce nu e permis acest lucru si ce se va intampla daca o face iar. Explicati-i ca va trebui sa ajute la curatarea peretelui si ca nu va mai avea voie sa se joace cu creioanele sale intrega dupa-amiaza. Daca dupa cateva zile deseneaza iar pe pereti, amintiti-i ca creioanele sunt doar pentru hartie si puneti in aplicare consecintele .
        Parintii tineri trebuie sa fixeze acest "am fixat regula si ma astept sa o asculti sau sa accepti consecintele" pentru binele fiecaruia. Desi e uneori mai usor pentru parinti sa ignore comportamentele rele ocazionale sau sa nu aplice pedepsele cuvenite, ei risca astfel sa creeze un precedent negativ. Consistenta (aplicarea consecintelor stabilite de fiecare data cand regulile sunt incalcate) e cheia disciplinei efective. E important ca parintii sa decida impreuna care sunt regulile iar apoi sa fie consistenti in aplicarea lor.
        In acelasi timp in care va faceti clar cu privire la comportamentele pe care le veti pedepsi, nu uitati sa recompensati comportamentele pozitive. Disciplina nu inseamna numai pedeapsa. Parintii trebuie sa-si aminteasca sa recunoasca comportamentele pozitive. De exemplu, ati putea spune : "Sunt māndru de tine pentru ca iti imparti jucariile cu prietenii tai". Aceasta afirmatie are de obicei mai mult succes decat daca copilul ar fi pedepsit pentru comportamentul opus (zgarcenia si posesivitatea) . In momentul in care va laudati copilul fiti specific (explicati ce anume v-a placut din comportamentul sau), nu spuneti doar "buna treaba".
        Daca copilul prezinta un comportament de neacceptat care nu dispare indiferent ce ati face alcatuiti un tabel in care mentionati (pentru fiecare zi a saptamanii) cate sanse ii oferiti copilului sa arate acel comportament inainte de a-l pedepsi sau de cate ori trebuie sa se manifeste coportamentul pozitiv pentru a-l rasplati. Aveti grjia ca acest tabel sa fie unul atractiv pentru copil (colorat, cu personajele indragite de desene animate, etc.) Afisati tabelul undeva la vedere si tineti contabilitatea zilnic. Acest lucru va va da si dvs. si copilului o viziune concreta asupra a ceea ce face el. Nu uitati sa recompensati copilul pentru ca a invatat sa-si controleze coportamentul negativ si sa aplicati consecintele atunci cand limita comportamentelor negative admise este depasita.
        Time Out-urile pot lucra bine pentru copiii de aceasta varsta . Stabiliti un loc convenabil pentru Time Out, ferit de factori distractori, astfel incat sa-l forteze pe copil sa se gāndeasca la comportamentul sau. Amintiti-va ca trimisul in camera copilului avea sens pe vremurile in care nu existau TV, computer, sau alti factori de divertisment. Nu uitati sa stabiliti perioada de timp care se potriveste copilului. Expertii spun ca ar trebui sa fie de 1 minut pentru fiecare an din varsta copilului. Altii sustin ca ar trebui sa dureze pana cand copilul se calmeaza (pentru a-l invata auto-controlul).

 

 

6 - 8 ani

 

        Time Out-urile si aplicarea consecintelor sunt strategii de disciplinare efective si pentru aceasta categorie de vārsta .
        Din nou, consistenta e cruciala. Netinandu-va promisiunile de a aplica consecintele explicate va subminati autoritatea. Copiii trebuie sa descopere ca sunteti seriosi in ceea ce spuneti si ca va tineti de cuvant. Asta nu inseamna ca nu puteti acorda o a doua sansa sau ca nu puteti sa ii permiteti copilului o anumita marja de eroare, dar in cele mai multe cazuri, trebuie sa infaptuiti cele spuse.
         Fiti atenti sa nu faceti amenintari nerealiste la manie ("Tranteste usa si n-ai sa te mai uiti niciodata la TV !") de vreme ce nu le veti putea infaptui. Daca ii amenintati ca intoarceti masina si mergeti acasa daca nu inceteaza bataia pe bancheta din spate, faceti exact ce ati spus. Ziua de plaja pierduta e mai putin importanta decat faptul ca copiii dvs. sa ia de bun ceea ce spuneti.
         Fiti atenti in plus la dimensiunea pedepselor pe care le administrati. Pedepsele uriase va pot anula puterea de parinte. Daca nu ii dati voie sa iasa la joaca timp de o luna, copilul nu se va simti motivat sa se schimbe deoarece is-a luat deja totul.

 

 

 

 

 

9 -12 ani

 

        Copiii de aceasta varsta - la fel ca si la celelalte varste - pot fi disciplinati cu ajutorul consecintelor naturale. Pe masura ce se maturizeaza si cer mai multa independenta si responsabilitate, faptul de a fi pusi in situatia sa se descurce cu consecintele propriului comportament e o metoda adecvata si efectiva de disciplinare. De exemplu , daca copilul de clasa a cincea nu si-a facut tema inainte de culcare ar trebui sa stati treaz sau sa-l ajutati sa o faca ? Probabil ca nu deoarece veti pierde ocazia sa-l invatati ceva despre viata. Daca nu si-a facut tema mai devreme, va merge la scoala fara ea in ziua urmatoare si va primi nota mica corespunzatoare. E firesc ca parintele sa vrea sa-si "salveze" copilul din fata greselilor sale dar, pe termen lung, i-ati face o favoare mai mare daca l-ati lasa sa esueze uneori. Va observa care sunt consecintele si este probabil sa nu mai greseasca la fel. Daca copilul pare sa nu invete din consecintele naturale trebuie sa fixati dvs. un set de consecinte pentru a-l ajuta sa-si modifice comportamentul.

 

 

 

 

 

 

13 ani si mai mult

 

        Pana acum ati asternut bazele. Copilul stie ce asteptati de la el si stie ca nu glumiti cand spuneti ceva despre consecintele comportamentului negativ. Nu lasati jos garda acum: disciplina e la fel de importanta pentru adolsecenti asa cum e si pentru copiii mici. Asa cum copilul de 4 ani are nevoie sa ii fixati o ora de culcare si sa va tineti de ea, la fel si adolescentul trebuie sa stie care ii sunt limitele. Asigurati-va ca fixati reguli privind temele, vizitele prietenilor, orele de intoarcere acasa, intalnirile si discutati-le dinainte cu copiii pentru a nu exista neintelegeri. Desi adolescentii se vor plange din cand in cand, vor realiza ca dvs. detineti controlul. Tinerii inca doresc si au nevoie sa li se puna limite care sa le ordoneze viata desi le daruiti mai multa autonomie si responsabilitate .
        Cand adolescentul incalca o regula (se intoarce mai tarziu fata de ora stabilita), cel mai bun plan de actiune pare a fi retragerea privilegiilor. Chiar daca ii interziceti sa iasa un week-end cu prietenii, asigurati-va ca discutati de ce intoarcerea acasa mai tarziu cu o ora decat termenul limita e un lucru inacceptabil si ingrijorator .
        E deasemenea important sa oferiti adolescentului un grad de control asupra vietii sale. Aceasta va limita numarul luptelor pentru putere si il va ajuta sa respecte deciziile pe care dvs. ca parinte trebuie sa le faceti pentru el. Puteti sa ii permiteti sa faca alegerile proprii privind hainele pe care sa le poarte, coafura, starea camerei sale. Pe masura ce creste, universul pe care il poate controla se poate extinde si poate include ocazional si o ora de intoarcere mai flexibila.

 

 

 

Un cuvant despre bataie

 

Iata de ce trebuie evitata bataia :

 

 

 

 

 

 

Dificultati ?

 

        Disciplinarea propiului copil va ridica probleme ? Contactati-ne si va vom sfatui !       Sprijin si suport pentru disciplinarea copilului

 

 

 

Inapoi la pagina parintelui