Cine este acest personaj , psihologul ?

 

          Perceptia generala si uneori naiva asupra psihologului zugraveste portretul unui om intelept , adesea cu barba si cu parul alb , cu privire adanca pana in sufletul si mintea omului , ghicindu-le pana in cele mai mici cotloane . Unii cred ca el te poate influenta dintr-o privire si te poate schimba ca prin farmec, ca un vrajitor care te hipnotizeaza inganand mantre tainice si de neinteles . Altii il vad ca pe un fel de confesor ideal , martor al nenumarate spovedanii (un sfant plictisit , cum spunea Cioran) , care detine ingredientele secrete ale artei de a trai si in netarmurita sa grija si admiratie pentru om le "aplica" fiecaruia dupa masura . Pentru cei mai multi , prezenta sa inspira un amalgam de stari si senzatii in care se impletesc nedeslusit precautia , respectul , curiozitatea , teama , interesul , provocarea ... ... ...

           Dincolo de aceasta perceptie , cultivata uneori de experientele vizionarii unor surse cinematografice care exploateaza aceasta imagine (a terapeutului care asculta dintr-un unghi obscur confesiunile clientului de pe canapea sau creeaza momente pline de suspans prin regresiuni hipnotice) , psihologul este un om care se aliniaza normalului si firescului . Detine o familie , dorinte , ambitii , proiecte de viitor , griji si dificultati . Este insa mai pregatit decat ceilalti sa se inteleaga pe sine si sa utilizeze o serie de strategii pentru a-si rezolva conflictele si a-si escalada dificultatile . Gratie pregatirii sale profesionale , el detine tehnici si metode stiintifice de care se foloseste pentru a veni in sprijinul celor care apeleaza la serviciile sale . Ajutorul pe care el il ofera nu consta (asa cum de multe ori e gresit inteles) in simpla rezolvare a problemelor clientului in locul sau , ci in asistarea acestuia in procesul complex de sondare , identificare (si uneori de zamislire) in universul propriu a resurselor pe care le poate utiliza pentru a se elibera de suferinta reclamata si a-si continua existenta la un nivel calitativ superior .

• Psihologul nu este un mag , ci un om de stiinta .
• Practicile sale nu sunt oculte ci fundamentate pe cercetarile stiintifice .
• Psihologul se pune in slujba artei si stiintei , tragandu-si seva din rigoarea omului de stiinta si imbracand apoi haina   sensibilitatii si creativitatii artistului .

 

Inapoi la ghidul navigatorului