Consultatia psihologica a copilului

Copil, parinte, psiholog. Fata in fata : copil- psiholog . Fata in fata : parinte - psiholog. Consultatia psihologica a copilului. Cand un parinte trebuie sa se asreseze unui psiholog ? In ce consta interventia unui psiholog asupra unui copil ?

 

Practica psihologiei copilului   Practica psihologiei copilului

Cand ducem copilul la psiholog ?   Cand ducem copilul la psiholog ?

Cum se deruleaza consultatia ?   Cum se deruleaza consultatia ?

 

 

 

Cabinet psihologic . Psihologia copilului. Psihoterapia copilului.

Psiholog

 

Practica psihologiei copilului

 

        Practica psihologiei copilului difera de cea a adultului prin cateva aspecte importante:

  1. Foarte rar consultatia este solicitata de copil. De regula el este adus de catre parintii sai care considera ca un anumit aspect al comportamentului sau al dezvoltarii sale este anormal. De aceea , foarte multe lucruri depind de atitudinile si de toleranta adultilor si de felul in care ei percep comportamentul copilului (adesea, copii sanatosi pot fi adusi la psiholog de catre parinti exagerat de anxiosi sau pretentiosi , iar copii cu tulburari severe sunt ignorati si lasati fara ingrijire). In plus, trebuie amintit faptul ca problema psihica a unui copil poate fi o reactie fata de tulburarile altui membru din familie.

  2. In momentul stabilirii normalitatii si a anormalitatii unui fapt (act, comportament, atitudine), trebuie acordata o mare atentie stadiului de dezvoltare a copilului precum si duratei tulburarii (urinatul in pat este firesc la un copil de 3 ani dar anormal pentru unul de 7 ani).

  3. Copiii sunt mai putin capabili sa se exprime in cuvinte. Ca atare, diagnosticul se bazeaza mai mult pe observatii ale comportamentului copilului facute de parinti, profesori si altii. Interpretarea acestor relatari necesita priceperea de a obtine un istoric al dezvoltarii copilului, o caracterizare a comportamentului lui, o evaluare a implicarii emotionale a celor care il observa, ca si intelegerea caracteristicilor mediului familial si scolar.

  4. In psihoterapia copilului accentul se pune cel mai mult pe schimbarea atitudinii parintilor, pe incurajarea si "reeducarea" copilului, ca si pe coordonarea eforturilor altor persoane care il pot ajuta, mai ales la scoala.

 

Cand ducem copilul la psiholog ?

 

        Exista o serie de semnale care ii avertizeaza pe parinti ca ar fi indicat sa faca impreuna cu copilul lor o vizita unui psiholog . In general vorbind, aceste semnale pot fi excesele prezente in comportamentul copilului,( fie ca merg inspre "prea mult" (agitatie excesiva) sau , in directia contrara - "prea putin" (incapacitate de concentrare)) si aparitia unor schimbari bruste in comportamentul, atitudinea sau obiceiurile copilului .

Semnale aparute in mica copilarie (0-4 ani)       

Dificultatile copilului se exprima la aceasta varsta mai ales prin manifestari somatice.

Semnale aparute in copilaria mare (4 - 12 ani)

Semnale aparute in adolescenta

        Toate aceste semnale enumerate sunt doar repere. Modurile in care un copil poate exterioriza o dificultate pe care o resimte si pe care nu o poate rezolva sunt numeroase iar incercarea de a le cuprinde intr-o lista cu pretentii de exhaustivitate este iluzorie. Cele mai multe raspunsuri care pot fi date la intrebarea daca un copil trebuie consultat de un psiholog le detin parintii , singurii care il cunosc cel mai bine si poarta responsabilitatea asigurarii starii sale de bine.

 

Cum se deruleaza consultatia ?

 

        In general, (exceptie facand cazurile adolescentilor) mai intai sunt primiti parintii care expun problema pe care o au in legatura cu copilul lor : semne de intrebare, dificultati de relationare, comportamente problema, etc. Psihologul urmareste sa inteleaga dificultatile actuale ale copilului si sa traseze istoria acestora (debutul, evolutia, impactul asupra anturajului) fara a-l judeca nici pe copil si nici pe parintii acestuia. Aceasta incercare de intelegere semnifica faptul ca atat psihologul cat si parintii discuta de la egal la egal. Plecand de la aceasta prima intrevedere poate fi facuta si o directionare spre alti specialisti : psihiatru, logoped, psihomotrician, etc.
         Apoi este primit si copilul de unul singur (exceptie facand copiii mici care nu pot tolera despartirea de parintii lor si care sunt intervievati sau examinati in prezenta acestora). Copilul are la dispozitie materiale (hartie, creioane, culori, plastilina, jucarii) cu care poate (daca doreste) sa exprime ceea ce are de spus. Ceea ce el spune prin desen, modelaj sau joc este decodificat de psiholog. De asemenea , psihologul se poate folosi de teste intelectuale sau proiective pentru mai buna cunoastere si diagnosticare psihologica a copilului. Psihoterapeutul incearca sa stabileasca o relatie calda si apropiata cu copilul. El foloseste aceasta relatie pentru a incuraja copilul sa-si exprime sentimentele si sa gaseasca moduri alternative de comportament. Ingaduinta este importanta si criticile sunt evitate ceea ce nu implica, bineinteles, aprobarea tuturor aspectelor comportamentului copilului. La inceput, copilul il percepe adesea pe psihoterapeut ca pe un "agent" al parintilor si se asteapta ca el sa le impartaseasca parerile si atitudinile. Din acest motiv este de preferat amanarea discutiei legate de problemele prezente pana ce se castiga increderea copilului prin discutarea unor probleme neutre care il intereseaza.
        Chiar daca atat parintii cat si copilul sunt chemati la intrevederi individuale cu psihologul, in majoritatea cazurilor este importanta reunirea tuturor membrilor familiei (mama, tata, frati) pentru o discutie cu psihologul care urmareste sa identifice relatiile intrafamiliale.
        In final, in momentul in care psihologul este in masura sa fixeze un diagnostic, el va face o propunere de ajutor (sprijin, interventie, terapie) psihologic care va fi prezentata si explicata parintilor si eventual copilului (in functie de varsta sa). El va oferi informatii clare, va incuraja intrebarile si discutiile.

 

 

Inapoi la pagina parintelui

Inapoi la pagina parintelui

 

Inapoi la suplimente psihologice

Inapoi la suplimente psihologice

 

Inapoi la ghidul navigatorului

Inapoi la harta navigatorului

 

 

Jucarii Sexuale Barbati
Placerea inseamna mai mult decat ai stiut pana acum. Incearca aceste accesorii si vei experimenta placere!