Raspundem celor mai frecvente intrebari

 

            Intrebari ca :"Unde pot gasi un psiholog ?", "In ce consta o sedinta de psihoterapie?", "Ce metode sunt folosite?", "Trebuie sa iau medicamente sau nu?", "Cat dureaza un astfel de tratament?", "Imi permite propriul buget sa urmez un astfel tratament?" ... asteapta un raspuns imediat atunci cand o persoana doreste sa apeleze la servicile unui psiholog . Am grupat in aceasta pagina raspunsuri la aceste intrebari pentru a aduce un plus de informatie persoanelor interesate.

 

• E important sa iei decizia sa te adresezi unui psiholog ?

• Cine si cand se adreseaza psihologului ?

• Ce presupune prima sedinta de psihoterapie ?

• Trebuie sa ma pregatesc in vreun fel inainte de prima sedinta de psihoterapie ?

• Ce se petrece in cadrul unei sedinte obisnuite de psihoterapie ?

• Ce se intampla in intervalul dintre doua sedinte de psihoterapie ?

• Pot sa-mi aduc partenerul / prietenul la sedinte ?

• Care este diferenta dintre psiholog si psihiatru ?

• Unde pot gasi un psiholog ?

• Care este costul unei sedinte de psihoterapie ?

• Ce este psihodiagnosticarea ?

• Ce sunt psihoterapia si consilierea ? Care este deosebirea dintre ele ?

• Cat dureaza psihoterapia ?

• Ce este confidentialitatea ?

• Ce presupune relatia client - terapeut ?

• De unde stiu daca psihoterapeutul pe care l-am abordat mi se potriveste ?

 

Inapoi la harta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspunsuri la intrebari

 

 

 

 

 

 

Unde pot gasi un psiholog ?

Un psiholog poate fi gasit in cadrul :

• spitalelor de boli nervoase (unde exista 2 tipuri de psihoterapeuti : psihiatri si psihologi)
• institutiilor care au angajat un psiholog care le deserveste (scoli , intreprinderi , etc.)
• cabinetelor psihologice private

Pentru a lua legatura cu noi dati clic

 

 

 

 

Ce este psihodioagnosticarea ?

 

        Psihodiagnosticarea este activitatea de investigare din punct de vedere psihologic a unei persoane , in scopul conturarii profilul sau psihologic (Sunt analizate trasaturi ca inteligenta, atentia, memoria, temperamentul, echilibrul emotional , rezistenta la factori de stres, etc.). Pornind de la acest psihodiagnostic , psihologul stabileste daca este nevoie de un tratament psihoterapeutic sau doar o consiliere psihologica. Adesea, psihodiagnosticarea este utilizata in cadrul unui proces mai amplu de selectie profesionala (sunt selectionate acele persoane care au un anumit profil psihologic care le face mai apte sa desfasoare profesia respectiva).

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce sunt psihoterapia si consilierea ? Care este deosebirea dintre ele ?

 

        Atat psihoterapia cat si consilierea psihologica sunt forme de interventie care au la baza sisteme teoretice bine puse la punct si au drept scop ameliorarea conditiei psihologice a unei persoane si implicit cresterea calitatii vietii sale psihice . Ele utilizeaza metode si actiuni specifice care nu se confunda cu simpla actiune calda si ingaduitoare pe care o exercita la nivel empiric o ruda, un prieten apropiat sau un preot . Trebuie mentionat ca.relatia psihoterapeut-client este de o factura speciala , psihologul fiind responsabil de crearea unui climat de incredere , in care clientul sa-si poata exprima liber dificultatile , fara teama de a fi judecat . In cadrul acestei relatii , clientul va invata sa isi modifice atitudinile fata de propria persoana si fata de lume , adaptandu-se astfel mai bine la realitate si sporindu-si gradul de confort psihic .
        Distinctia dintre psihoterapie si consiliere psihologica se face in stransa legatura cu gradul de severitate a suferintei reclamate de pacient . Suferinta psihica se poate manifesta sub forma unor atitudini, sentimente , tipuri de comportament sau simptome care creeaza tulburari pacientului si de care acesta doreste sa se elibereze .
        • P
sihoterapia se adreseaza acelor pacienti care au tulburari mai severe , ce presupun utilizarea sistematica a relatiei psihoterapeut-pacient cu scopul producerii unor modificari profunde in modul de a gandi, a simti si a se comporta al unui individ . Ea se aplica la o gama larga de tulburari psihice, incepand cu crizele existentiale, tulburarile din sfera personalitatii, nevrozele, afectiunile psihosomatice, bolile organice cronice si terminand cu sustinerea psihoterapeutica a unor pacienti psihotici, aflati in faza de remisiune, unde vine in completarea tratamentului psihiatric.
        •
Consilierea se concentreaza pe aspecte care vizeaza autocunoasterea si dezvoltarea optima a resurselor proprii si se adreseaza in special persoanelor normale (care au succes profesional, familie bine organizata si afectuoasa, si-au indeplinit multe din obiectivele existentei lor) care vin la psiholog pentru ca au impresia ca nu au trait la nivelul asteptarilor lor si nu si-au realizat potentialul psihic la nivel maxim .      

            

 

E important sa iei decizia sa te adresezi unui psihoterapeut ?

 

        DA ! Este important ca persoana care resimte dificultati de natura psihologica sa se adreseze unui psiholog , la fel cum o persoana aflata in suferinta fizica se adreseaza doctorului . Din pacate exista inca multe persoane pentru care o boala sau o durere de stomac este "fireasca" si necesita adresarea la medic , in timp ce o boala mentala sau o durere sufleteasca este semn rusinos de alienatie care indeamna mai degraba la suferinta in tacere decat la acceptarea riscului de a fi etichetat de catre cei din jur drept "nebun" . Consider insa ca vom asista in timp la sfaramarea acestor mentalitati limitatoare (roade ale unei ignorante cultivata cu buna stiinta in epoca ceausista), odata cu demitizarea acestei profesii prin penetrarea ei tot mai puternica in cadrul social . (Deja copiii de azi cresc in scoli in care consilierul scolar le sta alaturi si le ofera asistenta , obisnuindu-i cu normalitatea actului de a te adresa psihologului .)
        Decizia de a apela la serviciile unui psiholog reprezinta un pas important in rezolvarea problemelor unei persoane , caci primul pas spre vindecare este acceptarea , mentionarea acelui "da, stiu ca am o problema".
        DA ! Psihologul poate fi tuturor de ajutor. Psihologul intelege framantarile unei persoane atunci cand incearca sa ia o decizie privind vizitarea unui cabinet psihologic. El stie ca hotararea de a te adresa unui psiholog este uneori dificil de luat si de pus in practica. El stie ca toti cei care ajung sa ii calce pragul sunt de fapt oameni puternici psihic, care doresc sa isi ia in control propria viata. El faciliteaza calea tuturor celor care il cauta, fiind profesionistul care pe langa faptul ca ofera ajutor protejeaza si intimitatea celui care i se adreseaza, pastrand secretul acestuia. (Despre aceste lucruri puteti afla mai multe din raspunsul oferit intrebarii "Ce este confidentialitatea ?")

        

 

 

 

 

 

Cine si cand se adreseaza psihologului ?

 

        De regula , oamenii vin intr-un cabinet de psihoterapie din proprie initiativa in momentul in care resimt o senzatie subiectiva de "nu e in regula" , de minus , de ineficienta sau de incapacitate de rezolvare a unor stari sau probleme proprii . Acestora se alatura si cei care , chiar daca nu resimt aceste stari , urmaresc dezvoltarea personala (o mai buna cunoastere de sine, dublata de o crestere a ratei de valorificare a potentialului propriu) si implicit cresterea calitatii vietii .
         Exista insa si clienti care se adreseaza psihologului la recomandarea altor persoane (Pacientul cu durere de stomac trimis de doctorul care depisteaza ca durerea sa e pe fond nervos , sotul care vine la recomandarea sotiei care nu se mai poate intelege cu el , elevul care vine la recomandarea profesorului care observa ca intampina dificultati de natura intelectuala , copilul care este adus de catre parintele alarmat de intarzierea sa in achizitionarea limbajului, angajatul care vine la recomandarea sefului , etc.) .
        In toate cazurile exemplificate , succesul terapiei este dependent de gradul de implicare si de cooperare cu psihoterapeutul al persoanei care vine la cabinet .
         O categorie aparte de clienti care se adreseaza psihologului , cerandu-i sprijinul sunt persoanele care , in virtutea statutului si rolului social pe care il detin , solicita consultanta sau efectuare de cursuri si training pe diferite probleme . (EX. managerii care o urmaresc realizarea unui bun climat organizational in cadrul institutiei pe care o conduc sau vizeaza realizarea optima a unui proces de recrutare si de selectare a personalului , sportivii care doresc sa isi imbunatateasca performantele si prin aportul componentei psihologice , profesorii care tintesc spre o optimizare a manierei de predare si de relationare cu colectivele de elevi , patronii care solicita traininguri efectuate cu personalul prin care acestia sa fie instruiti in asa fel incat comportamentul si tinuta lor sa corespunda imaginii si politicii firmei , etc.) . Practic , orice persoana care , prin natura profesiei , e obligata sa interactioneze cu factorul uman , poate apela la serviciile unui psiholog .

Pentru o lista detaliata a situatiilor in care o persoana se poate adresa psihologului dati clic

 

 


Cat dureaza psihoterapia?

 

        Durata psihoterapiei depinde de natura problemei care se trateaza , de severitatea si complexitatea ei . Multi oameni vin la terapie ca urmare a manifestarii unor simptome suparatoare (fobii, obsesii, stari depresive, insomnie, tulburari de dinamica sexuala, probleme de cuplu, etc.) . De multe ori, este preferabil sa se trateze direct simptomul (terapii simptomatice) . Durata medie a unor astfel de sedinte este de 2-3 luni de zile. Alteori, sunt necesare investigatii care sa-i permita terapeutului punerea in evidenta a cauzelor care genereaza respectivele simptome. Descoperirea acestor cauze necesita un demers terapeutic de o durata mai lunga (terapii analitice care se desfasoara pe parcursul mai multor ani de zile).

 

 

 

 

 

 

 

Care este diferenta dintre psiholog si psihiatru?

 

        Psihologii se deosebesc de psihiatri prin traseul adoptat in formarea profesionala si prin tipul de tratament pe care il administreaza .
        Psihologul este absolvent al unei Facultati de Psihologie si utilizeaza metode proprii care exclud medicatia , pe cand psihiatrul este absolvent al Facultatii de Medicina, rolul sau fiind de a stabili un diagnostic psihiatric si de a prescrie tratamentul medicamentos adecvat. (Trebuie specificat ca exista o serie de situatii in care atat psihologul cat si psihiatrul lucreaza in echipa aducandu-si fiecare contributia prin metodele proprii pentru remedierea unei afectiuni .)

 

 

 

 

 

 

Ce este confidentialitatea?

 

        Confidentialitatea face parte din codul deontologic al profesiei de psiholog . Regula confidentialitatii se refera la faptul ca absolut tot ceea ce este impartasit terapeutului (chiar si simpla adresare a clientului catre acesta) constituie un secret profesional , psihologul neavand dreptul sa distribuie mai departe informatiile despre clientul sau. In acest fel, imaginea si intimitatea oricarei persoane care se adreseaza psihologului este protejata. (In plus, tot in aceasta idee, psihologii recurg si la alte metode pentru pastrarea secretului asupra persoanelor care solicita serviciile sale: construirea cabinetelor in asa maniera incat intrarea si iesirea clientilor sa se realizeze pe cai separate, inlaturandu-se astfel posibilitatea ca acestia sa se intalneasca intre ei, programarea la ore diferite si evitarea suprapunerii intalnirilor cu diversii clienti, etc.).
        Confidentialitatea poate fi incalcata doar atunci cind informatiile pe care terapeutul le obtine indica posibilitatea unui pericol iminent pentru client (manifestarea unor tendinte suicidare) sau pentru alte persoane (intentii heteroagresive).

 

 

 

 

 

 

 

Pot sa-mi aduc partenerul/prietenul la sedinte?


        Exista situatii in care terapeutul incurajeaza participarea unor persoane semnificative din viata clientului (parinti/partener de viata/prieten) in programul de psihoterapie. Implicarea acestora in structura tratamentului poate accelera obtinerea progresului .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce presupune prima sedinta de psihoterapie?

 

       Prima sedinta este cea in care psihologul si clientul au primul contact si in care se poarta o discutie preliminara cu scop informativ atat pentru psiholog cat si pentru cel care i se adreseaza . Psihologul va culege date despre problema care l-a adus pe client in fata sa, iar acesta din urma va afla de la terapeut aspecte legate de : regulile impuse de cadrul terapeutic , confidentialitate , tehnicile si metodele utilizate, natura relatiei terapeutice, durata sedintelor, frecventa lor, pretul consultatiilor, etc. .
         Clientii nu sunt obligati sa continue terapia dupa prima sedinta introductiva si pot intrerupe programul in orice moment. (In mod obisnuit, terapeutul si clientul lucreaza din timp asupra etapei de incheiere a terapiei. Acest moment se stabileste in functie de gradul in care au fost atinse obiectivele terapeutice fixate anterior.)
        

 

 

 

 

 

 

Care este costul unei sedinte de psihoterapie ?

 

        Costul unei sedinte variaza in functie de tarifele practicate in cadrul fiecarui cabinet , imbracand valori plasate intre limite destul de largi (100.000 - 1.000.000). Exista unele cabinete care practica unele reduceri sau gratuitati in anumite conditii . Chestiunile legate de costul terapiei sunt discutate inca din prima intrevedere , odata cu prezentarea de catre terapeut a tuturor celorlalte aspecte pe care clientul trebuie sa le cunoasca inca din start pentru a putea lua decizia urmarii sau nu a terapiei in conditile expuse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce se petrece in timpul unei sedinte obisnuite de psihoterapie ?

 

        In functie de obiectivele stabilite si de orientarea sa teoretica , psihologul va utiliza metode si tehnici variate . Pentru client , ele vor imbraca forma unor conversatii pe diverse teme , a unor activitati si exercitii cu rol terapeutic . Cu alte cuvinte , psihologul poate sa discute cu clientul , ii poate cere sa deseneze , sa asculte un anumit tip de muzica , poate sa ii istoriseasca anumite lucruri , sa ii spuna pilde si povesti scurte , poate sa ii propuna anumite exercitii care presupun sau nu si mobilizarea fizica , poate sa ii ceara sa-si imagineze unele lucruri , etc. Pe intreaga durata a desfasurarii acestora , psihologul isi asista clientul , oferindu-i sprijin si suport , astfel incat toate aceste experiente sa fie traite in maniera confortabila si sa nu aduca clientului prejudicii .

 

 

 

 

 

 

Ce se intampla in intervalul dintre doua sedinte de terapie ?

 

       Psihoterapia necesita munca si efort sustinut atit din partea terapeutului, cit si din partea clientului . La finalul fiecarei sedinte terapeutice psihologul ii va trasa clientului anumite sarcini de lucru precise si clare (asa-numitele "teme pentru acasa"), pe care clientul trebuie sa le indeplineasca intre sedintele de terapie. In masura in care aceste sarcini sunt indeplinite, progresele in terapie vor fi accelerate. Aceste sarcini pot fi extrem de variate , adaptandu-se necesitatilor si situatiilor particulare . Psihologul poate cere pacientului sa exerseze una din tehnicile prezentate in cabinet , sa observe anumite comportamente proprii , anumite schimbari , sa efectueze anumite sarcini scrise (cum ar fi tinerea unui jurnal , completarea unor propozitii neterminate , etc.) , sa adopte anumite comportamente , sa nu ia hotariri importante de viata in anumite circumstante , etc .

 

 

 

 

 

Relatia client - terapeut

 

        Relatia psihoterapeut-client este unul din factorii cheie care antreneaza succesul terapiei . Aceasta este de o factura speciala , psihologul fiind responsabil de crearea unui climat de incredere , in care clientul sa-si poata exprima liber dificultatile , fara teama de a fi judecat . Clientul isi poate pune increderea in terapeutul sau, stiind ca etica si responsabilitatile sale profesionale il exclud de la urmarirea propriilor interese sau de la exploatarea sa in vreun sens . Acest fapt devine foarte important ca urmare a naturii private si uneori intens emotionale a relatiei stabilite cu terapeutul .
         Chiar daca responsabilitatea pricipala de creare a cadrului acestei relatii apartine psihologului , clientul nu este absolvit de indatorirea de a se manifesta in maniera cooperanta , furnizand psihologului informatiile de care acesta are nevoie , "dandu-si jos masca sociala" (prezentandu-se in modul sau firesc si intim de a fi) si efectuandu-si temele recomandate . Relatia psihoterapeutica dintre cei doi actori este una creata in baza voluntariatului exprimat de client , iar lipsa unei asemenea atitudini participative din partea sa , antreneaza scaderea efectului demersului terapeutic . Disponibilitatea pacientului de a se comporta intr-o maniera cooperanta este dezbatuta in cadrul primei intrevederi , atunci cand psihologul ii explica si enumera care vor fi obligatiile sale ca si client , ii prezinta care vor fi urmatorii pasi , si il intreaba daca este de acord sa respecte aceste conditii prin semnarea unui contract . Contractul nu are o valoare juridica ci una morala (care il obliga moral pe client sa participe conform conditiilor impuse), clientul fiind liber sa renunte in orice moment la terapie daca considera ca nu il avantajeaza .

 

 

Trebuie sa ma pregatesc in vreun fel inainte de prima intalnire cu psihologul ?

 

        Acest lucru nu este obligatoriu , insa daca o veti face , veti avea avantajul de a avea clarificate cateva raspunsuri la intrebarile pe care cu siguranta vi le va adresa psihologul la prima intrevedere . Va puteti gandi deci la urmatoarele lucruri :

• Care este problema care ma deranjeaza ?
• Cand a aparut , de ce, in ce conditii si cum a evoluat de atunci ?
• Ce am facut pentru a o depasi ?
• Ce astept de la psihoterapie si de la psiholog ?

 

 

 

 

 

 

 

De unde stiu daca psihoterapeutul pe care l-am abordat mi se potriveste ?

 

          La ora actuala exista un numar suficient de mare de psihoterapeuti pentru ca orice client sa aiba posibilitatea de a-l alege pe cel care i se potriveste . Fiecare pacient are in minte o imagine a terapeutului ideal cu care stie ca poate colabora fructuos . Unii prefera o femeie unui barbat , unii prefera un terapeut mai tanar unuia mai in varsta , unii cauta un psihoterapeut de renume , altii un psihoterapeut cu o anumite orientare teoretica (psihanaliza de exemplu) , etc. Nici un psiholog nu poate impune vreunui pacient sa urmeze o terapie impreuna , astfel incat clientul isi poate prelungi cautarile pana la aflarea terapeutului cu care simte ca poate lucra . De regula acest sentiment apare in momentul de dupa intalnirea cu psihologul , atunci cand clientul , ajuns acasa si rememorand conversatia avuta, ajunge sa faca aprecieri de genul : "stia sa ma asculte" , "imi dadea ocazia si timpul sa ma exprim" , "imi inspira incredere" , "m-a inteles" , "mi-a placut felul lui de a fi" , "m-a ajutat sa aflu ceva nou despre mine" , "a miscat ceva in mine" , "m-a facut sa ma simt respectat" , "a fost sincer si atent" , etc.

 

 

 

Inapoi la ghidul navigatorului